piątek, 9 grudnia 2011

Słodkie ciastka francuskie!

Nadszedł czas na błyskawiczne ciastka francuskie. Czas przygotowania tego słodkiego poczęstunku zajmuję tylko 20 minut! Ten  prosty  sposób sprawdza się idealnie, gdy wpadają do nas goście z niespodziewaną wizytą lub gdy organizujemy spontaniczne domówki. 

Koszt: zależy od składników w wersji tylko z dżemem ok.7zł 

Porcje-1 blaszka

Składniki:
  •  ciasto francuskie
  • masło czekoladowe
  • dżem truskawkowy 
1. Rozwijamy ciasto francuskie na papierze do pieczenia i kroimy je  w kwadraty o wymiarach mniej więcej 3 centymetrów. 
2. Na połowę z wykrojonych części nakładamy nadzienie. Drugą połowę pozostawiamy bez nadzienia.
3. Zlepiamy kawałki z nadzieniem z kawałkami bez nadzienia. Po czym nakłuwamy je kilkakrotnie  małym widelczykiem. 
4. Całość wsadzamy  na blaszce do piekarnika i pieczemy w temperaturze 220 stopni ok. 15 minut. 
Voilà gotowe!


Mamy nadzieję, że nasz pomysł na ciastka ze słodkim nadzieniem umili Wam zimowe, ponure wieczory.

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię ciasto francuskie, a w formie takich ciasteczek musi smakować wyjątkowo pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj:) nominuję Cię do nagrody Liebster Blog Award. Więcej szczegółów tutaj http://waniliowapistacja.blogspot.dk/2014/05/nominacja-do-liebster-blog-award.html

    OdpowiedzUsuń