Nadszedł czas na błyskawiczne ciastka francuskie. Czas przygotowania tego słodkiego poczęstunku zajmuję tylko 20 minut! Ten prosty sposób sprawdza się idealnie, gdy wpadają do nas goście z niespodziewaną wizytą lub gdy organizujemy spontaniczne domówki.
Koszt: zależy od składników w wersji tylko z dżemem ok.7zł
Składniki:
- ciasto francuskie
- masło czekoladowe
- dżem truskawkowy
1. Rozwijamy ciasto francuskie na papierze do pieczenia i kroimy je w kwadraty o wymiarach mniej więcej 3 centymetrów.
2. Na połowę z wykrojonych części nakładamy nadzienie. Drugą połowę pozostawiamy bez nadzienia.
3. Zlepiamy kawałki z nadzieniem z kawałkami bez nadzienia. Po czym nakłuwamy je kilkakrotnie małym widelczykiem.
4. Całość wsadzamy na blaszce do piekarnika i pieczemy w temperaturze 220 stopni ok. 15 minut.
Voilà gotowe!
Voilà gotowe!
Mamy nadzieję, że nasz pomysł na ciastka ze słodkim nadzieniem umili Wam zimowe, ponure wieczory.
Bardzo lubię ciasto francuskie, a w formie takich ciasteczek musi smakować wyjątkowo pysznie ;)
OdpowiedzUsuńWitaj:) nominuję Cię do nagrody Liebster Blog Award. Więcej szczegółów tutaj http://waniliowapistacja.blogspot.dk/2014/05/nominacja-do-liebster-blog-award.html
OdpowiedzUsuń