niedziela, 11 grudnia 2011

Gofry w chmurkach

Gościsz przyjaciółkę z dzieciństwa? Koleżanki z uczelni? Rodziców?
A może szykujesz wieczór we dwoje?
Zamiast komercyjnych chipsów czy krakersów zaskocz ich czymś nietypowym, choć tak dobrze wszystkim znanym i przez wszystkich lubianym :) *

* - zakładając oczywiście, że posiadasz gofrownicę!

Koszt: ok. 10zł / 4 osoby


Do kupienia w sklepie:

  •  jajka (2 sztuki)
  •  mąka (ok. 300g)
  •  mleko (ok. 300ml)
  •  proszek do pieczenia (ok. 2 łyżeczki)
  •  cukier waniliowy (ok. 2 łyżeczki)
  •  olej (ok. 2 łyżeczki)



Do zrobienia w domu:
Zaczynamy od ubicia piany z białka oddzielonego od żółtka przy użyciu miksera lub ręcznej trzepaczki. W oddzielnym naczyniu dokładnie mieszamy żółtko z pozostałymi składnikami; mąką, mlekiem, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym oraz olejem (oczywiście w ilościach podanych w powyższym składzie), następnie łączymy z ubitym białkiem i mieszamy do uzyskania jednolitej, gęstej choć lejącej się, mieszanki.
Połowa sukcesu za nami! Teraz kolej na smażenie. Należy pamiętać, aby przed smażeniem dokładnie posmarować płytki gofrownicy olejem w celu zapobiegnięcia przyklejania się ciasta do płytek. Nagrzewamy gofrownicę (lampka kontrolna zazwyczaj informuje nas o tym fakcie), rozprowadzamy ciasto po dolnej płytce i zamykamy pokrywę. Teraz pozostało tylko obserwować lampkę kontrolną. Po usmażeniu przepysznie pachnące ciasto przekładamy na talerz i „doprawiamy” czym tylko chcemy :)
 
Ja dzisiaj pokusiłam się na dżem malinowy, rozgrzaną czekoladę oraz bitą śmietanę. Użyłam czekolady w gotowym woreczku, który wystarczy podgrzać w garnuszku z gorącą wodą aż do upłynnienia się czekolady. Rozcinamy woreczek i polewamy gofra. Jeśli chodzi o śmietanę to polecam ułatwić sobie życie gotowymi śmietanami w proszku, które wystarczy zmiksować z mlekiem. Jest to opcja dużo łatwiejsza od metody tradycyjnej i o wiele smaczniejsza od śmietan w sprayu.

A teraz pięknie dekorujemy gofra i oddajemy się rozkoszy konsumpcji...  mniam :D

Życzymy smacznego

8 komentarzy:

  1. przyjemnie byłoby byc tak zaskoczoną..;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobrze sobie przypomnieć, że istnieje tak smaczna potrawa jak gofry. Jak ja ich już dawno nie robiłem

    OdpowiedzUsuń
  3. Zaskoczyłyście mnie :D. Naprawdę przyjemna rzecz. Super.

    OdpowiedzUsuń
  4. Twoje gofry wyglądają pysznie, bardzo fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też uwielbiam gofry !!! I jak tu być na diecie skoro takie pyszności są widoczne :) Ale twoje gofry wyglądają obłędnie, że chyba skuszę się na ten przepis i zrobię. Mam nadzieje że po takiej porcji nie będę musiała biegać pół dnia by spalać kalorie hehe. Ale co tam raz na jakiś czas nie zaszkodzi. Pozdrawiam Wszystkich.

    OdpowiedzUsuń
  6. Widzę, że znasz się na gotowaniu, więc może też na sprzęcie? Zastanawiam się, który z tych mikserów https://duka.com/pl/agd/miksery będzie najlepszym wyborem do domowego kucharzenia. Może będziesz w stanie mi coś doradzić?

    OdpowiedzUsuń