niedziela, 30 października 2011

Dżem dyniowy


Nadchodzi Halloween - amerykańskie święto, które zdobywa coraz większą popularność także i u nas. Niektórzy stanowczo sprzeciwiają się kultywowaniu tej tradycji, a  inni z chęcią ją podłapują.  My niezależnie od tego postanowiłyśmy  podzielić się z Wami halloween'owym przepisem na dżem z dyni. Zwłaszcza, że w jesiennym  sezonie dyń  jest pod dostatkiem, a samo warzywo jest niedocenionym, niskokalorycznym źródłem    wielu witamin, błonnika i beta-karotenu. 




Czas: ok. 45min. 
Koszt:  minimalny ok.6zł 
*na jednym z poznańskich targów udało się nam znaleźć średniej wielkości dynie o wadze 2 kg  już za 4 zł! wystarczy dobrze poszukać ;)
Trudność: prosty

 

Składniki:
  • dynia
  • cynamon
  • kwasek cytrynowy lub  połówka cytryny 
  • cukier i sól 


    1.Ścinamy wierzch dyni ostrym nożem i wydrążamy łyżką miąższ. Pokrojoną na duże kawałki dynię, obieramy  ze skórki, a następnie kroimy  na małe cząstki
    2.Rozgotowujemy w garnku z małą ilością wody. Jeśli będzie za dużo soku to trochę odlewamy, dosypujemy cukru, kwasku cytrynowego/ sok z cytryny, szczyptę cynamonu i soli według własnego smaku 
    3.Gorący dżem przekładamy do czystych słoików i odwracamy do góry dnem, aż do wystygnięcia.

     
    Pyszny do smarowania naleśników lub z ugotowanym ryżem.





    3 komentarze:

    1. Wszystkie dynie jakie spotkałam do tej pory zaczynały się od 20zł wzwyż! Makabra.
      Dżem mnie rozbraja swoim kolorem, trochę słońca na talerzu :)

      OdpowiedzUsuń
    2. kolorem przypomina dżem morelowy, właściwie można rzec, że niczym się nie różni. Ciekawe jak smakuje, nigdy nie jadłam :) Muszę wypróbować :)

      OdpowiedzUsuń