Nadchodzi Halloween - amerykańskie święto, które zdobywa coraz większą popularność także i u nas. Niektórzy stanowczo sprzeciwiają się kultywowaniu tej tradycji, a inni z chęcią ją podłapują. My niezależnie od tego postanowiłyśmy podzielić się z Wami halloween'owym przepisem na dżem z dyni. Zwłaszcza, że w jesiennym sezonie dyń jest pod dostatkiem, a samo warzywo jest niedocenionym, niskokalorycznym źródłem wielu witamin, błonnika i beta-karotenu.
Czas: ok. 45min.
Koszt: minimalny ok.6zł
*na jednym z poznańskich targów udało się nam znaleźć średniej wielkości dynie o wadze 2 kg już za 4 zł! wystarczy dobrze poszukać ;)
Składniki:
- dynia
- cynamon
- kwasek cytrynowy lub połówka cytryny
- cukier i sól
1.Ścinamy wierzch dyni ostrym nożem i wydrążamy łyżką miąższ. Pokrojoną na duże kawałki dynię, obieramy ze skórki, a następnie kroimy na małe cząstki
2.Rozgotowujemy w garnku z małą ilością wody. Jeśli będzie za dużo soku to trochę odlewamy, dosypujemy cukru, kwasku cytrynowego/ sok z cytryny, szczyptę cynamonu i soli według własnego smaku
3.Gorący dżem przekładamy do czystych słoików i odwracamy do góry dnem, aż do wystygnięcia.
Pyszny do smarowania naleśników lub z ugotowanym ryżem.
Wszystkie dynie jakie spotkałam do tej pory zaczynały się od 20zł wzwyż! Makabra.
OdpowiedzUsuńDżem mnie rozbraja swoim kolorem, trochę słońca na talerzu :)
kolorem przypomina dżem morelowy, właściwie można rzec, że niczym się nie różni. Ciekawe jak smakuje, nigdy nie jadłam :) Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń