poniedziałek, 5 grudnia 2011

Poradnik kulinarny: SÓL

Dzisiaj zmieszczamy kilka cennych porad odnośnie soli. Przyprawy bez której tak naprawdę nie da się obejść w kuchni.

Tak więc szczypta soli: 
  • dodana do mleka utrzyma jego świeżość
  • gdy ubijamy śmietanę lub białka przyśpieszy ubijanie
  • podnosi smak czekoladowy w kremach i tortach
  • zapobiega pękaniu jajek gotowanych oraz ułatwia ich obieranie
  • wydobywa zapach z gotujących się jabłek
  • odkwasza rabarbar
Kiedy solimy potrawy:

  • Jeżeli chodzi o zupy to tuż przed dodaniem decydującego składnika np.przecieru pomidorowego.
  • Warzywa zalewamy osolonym wrzątkiem, wyjatek stanowią zielone warzywa, które solimy pod koniec gotowania, gdyż nie stracą koloru.
Sól tez doskonale sprawdza się w czyszczeniu biżuterii:) 




1 komentarz:

  1. Sól ma też wiele właściwości zdrowotnych. Wystarczy poczytać więcej o haloterapii np.

    OdpowiedzUsuń