Koszt: ok. 15 zł / 2 os.
Składniki:
- piersi z kurczaka (ok. 400g)
- mąka ziemniaczana (50-100g)
- sos sojowy
- wódka
Sposób przyrządzenia:
Piersi z kurczaka oczyszczamy i w razie potrzeby kroimy na płaty grubości ok. 1cm. Następnie mieszamy w miseczce sos sojowy z wódką w równych proporcjach. Dodajemy stopniowo mąkę i mieszamy do uzyskania jednorodnego, bardzo gęstego i kleistego sosu. Piersi z kurczaka zanurzamy w sosie i odstawiamy na 5 minut w celu dokładnego obtoczenia. Kotlety smażymy na wcześniej rozgrzanej patelni na kolor złotawo brązowy. Podczas smażenia należy bardzo uważać, aby nie przypalić kotletów.
Dzisiejszego wieczoru podam je z kaszą gryczaną oraz przepyszną, choć zapomnianą, brukselką :)
smacznie wygląda chętnie bym zjadła coś takiego:)
OdpowiedzUsuńPowiem Ci, że ciekawie wygląda ten sos sojowy. Jestem osobą, która zwraca uwagę na to co je, dlatego ten zestaw jak najbardziej mi odpowiada :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis. podoba mi się.
OdpowiedzUsuńsmaczne, polecam
OdpowiedzUsuńbardzo fajne!!!
OdpowiedzUsuń