wtorek, 20 grudnia 2011

Kotlety w sosie sojowym

Koszt: ok. 15 zł / 2 os.

Składniki:
  • piersi z kurczaka (ok. 400g)
  • mąka ziemniaczana (50-100g)
  • sos sojowy
  • wódka


Sposób przyrządzenia:

Piersi z kurczaka oczyszczamy i w razie potrzeby kroimy na płaty grubości ok. 1cm. Następnie mieszamy w miseczce sos sojowy z wódką w równych proporcjach. Dodajemy stopniowo mąkę i mieszamy do uzyskania jednorodnego, bardzo gęstego i kleistego sosu. Piersi z kurczaka zanurzamy w sosie i odstawiamy na 5 minut w celu dokładnego obtoczenia. Kotlety smażymy na wcześniej rozgrzanej patelni na kolor złotawo brązowy. Podczas smażenia należy bardzo uważać, aby nie przypalić kotletów.




Dzisiejszego wieczoru podam je z kaszą gryczaną oraz przepyszną, choć zapomnianą, brukselką :)


5 komentarzy:

  1. smacznie wygląda chętnie bym zjadła coś takiego:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Powiem Ci, że ciekawie wygląda ten sos sojowy. Jestem osobą, która zwraca uwagę na to co je, dlatego ten zestaw jak najbardziej mi odpowiada :)

    OdpowiedzUsuń