A teraz czas na przepis na tartę rustykalną. Ciasto, które zawsze się udaję i jest bardzo proste w przygotowaniu. To idealny poczęstunek na studenckie pogaduchy przy kawie lub przy aromatycznej, jesiennej herbacie :)
Koszt: ok.8zł
Czas: samo przygotowanie- 20 min, czas oczekiwania- ok. 90 min.
Ciasto:
- 250g mąki pszennej
- 150g zimnego, posiekanego masła
- 3 łyżki cukru pudru
- jajko
Nadzienie:
- 3-4 jabłka
- cynamon
- cukier
- *dżem morelowy
1. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, szczyptę soli, żółtko oraz posiekane na kawałki masło. Wyrabiamy i formułujemy ciasto w kulkę, aż do momentu kiedy stanie się miękkie (nie może być ani zbyt suche ani zbyt klejące). Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 min.
2. W tym czasie przygotowujemy nadzienie, czyli kroimy jabłka na plastry, posypujemy je 4 łyżkami cukru i połowę łyżeczki cynamonu.
3. Wyjmujemy schłodzone ciasto i rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na grubość około pół centymetra. Po bokach zostawiamy kilka centymetrów marginesu.
4. Przenosimy na blachę, układamy kawałki jabłek i posypujemy cukrem, po czym wywijamy brzegi i smarujemy z wierzchu białkiem uprzednio rozbełtanym.
5. Ciasto wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 40-45min. Gotowe powinno uzyskać złotawy kolor.
super wyglada, ja tez takie robie, dobre sa w zasadzie ze wszystkimi owocami.mniam. uwielbiam tarty!
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie, wydaje się, że tak też smakuje ;)
OdpowiedzUsuńDajemy gwarancję, że zarówno tak jak wygląda, tak i również smakuję!
OdpowiedzUsuńWszystko co z jabłkami dla mnie jest pyyyyszne
OdpowiedzUsuńuwielbiam :D
OdpowiedzUsuńNie wygląda na tak proste w przygotowaniu, a jest bardzo łatwe do zrobienia!
OdpowiedzUsuń