niedziela, 20 listopada 2011

Tarta rustykalna z jabłkami

A teraz czas na przepis na tartę rustykalną. Ciasto, które zawsze się udaję i jest bardzo proste w przygotowaniu. To idealny poczęstunek na studenckie pogaduchy  przy kawie lub przy aromatycznej, jesiennej herbacie :)

Koszt: ok.8zł 
Czas: samo przygotowanie- 20 min, czas oczekiwania- ok. 90 min.

Ciasto:


  • 250g mąki pszennej 
  • 150g zimnego, posiekanego masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • jajko
Nadzienie:
  • 3-4 jabłka
  • cynamon
  • cukier
  • *dżem morelowy

1. Do miski wsypujemy  mąkę, cukier, szczyptę soli, żółtko oraz posiekane na  kawałki masło. Wyrabiamy i formułujemy ciasto w kulkę, aż do momentu kiedy stanie się miękkie (nie może być ani zbyt suche ani zbyt klejące). Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 min. 
2. W tym czasie przygotowujemy nadzienie, czyli kroimy jabłka na plastry, posypujemy je 4 łyżkami cukru i połowę łyżeczki cynamonu. 

3. Wyjmujemy  schłodzone ciasto i rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na grubość około pół centymetra. Po bokach zostawiamy kilka centymetrów marginesu. 
4. Przenosimy na blachę, układamy kawałki jabłek i posypujemy cukrem, po czym   wywijamy brzegi i smarujemy z wierzchu białkiem uprzednio rozbełtanym. 
5. Ciasto wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 40-45min. Gotowe powinno uzyskać złotawy kolor.



Do tarty z jabłkiem idealnie wkomponowuję się dżem morelowy, którym smarujemy jeszcze ciepłe jabłka. 

6 komentarzy:

  1. super wyglada, ja tez takie robie, dobre sa w zasadzie ze wszystkimi owocami.mniam. uwielbiam tarty!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pysznie, wydaje się, że tak też smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dajemy gwarancję, że zarówno tak jak wygląda, tak i również smakuję!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystko co z jabłkami dla mnie jest pyyyyszne

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie wygląda na tak proste w przygotowaniu, a jest bardzo łatwe do zrobienia!

    OdpowiedzUsuń