niedziela, 27 listopada 2011

Tortilla po akademicku

Tortilla po akademicku
 
Zbliżają się Andrzejki, zaskocz swoich znajomych, przygotuj im pyszną kolację, w której główną rolę zagra... Tortilla.
Ruszamy Ci Studencie z pomocą :)

Cena:                                  ok. 20zł / 4 porcje
Czas przygotowania:    ok. 30min.

Skład (lista zakupów):

  • piersi kurczaka (ok. 400g);
  • kapusta pekińska (pół główki);
  •  papryka (1 sztuka);
  • pomidor (1 sztuka);
  • majonez (ok. 100g);
  • przyprawa do gyrosa;
  • zioła prowansalskie;
  • ciasto do tortilli.

Rozkład jazdy:
Zaczynamy od sosu, nic prostszego! Kilka łyżek majonezu mieszamy w miseczce z ziołami prowansalskimi. Następnie kroimy paprykę i pomidora w małe kosteczki (1-1,5cm). Piersi z kurczaka również kroimy w podobnej wielkości kosteczki i przyprawiamy przyprawą do gyrosa. Kapustę szatkujemy w cienkie i krótkie paseczki.


Mięso smażymy na patelni na minimalnej ilości oleju aż do zarumienienia. Po usmażeniu mięsa na patelni, przekładamy je  do miseczki. Na rozgrzanej patelni rozkładamy gotowe ciasto i delikatnie podsmażamy. Podsmażone ciasto przekładamy na talerz, a na jego powierzchni rozsmarowujemy sos. Ciepłe mięso wraz z papryką, pomidorem i poszatkowaną kapustą rozkładamy na  cieście.

Ciasto zwijamy w rulon ściskając farsz wewnątrz. Aby farsz nie „uciekł”, końcówki ciasta należy zagnieść do środka. Takie ruloniki odkładamy na patelnię i jeszcze raz podsmażamy aż ciasto się zarumieni.



Ostatnim krokiem jest przełożenie gotowych tortilli na talerze i delektowanie się nimi… mmm:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz